KRISZTATORNA - NŐI RETRO MOZGÁS ÉS- TORNASZOBA SZEGEDEN

Zenés gimnasztika, gerinctorna, átmozgató edzés kezdőknek, túlsúlyproblémával küzdőknek, idősebbeknek, mozogni vágyóknak EGYÉNILEG. Helyszín: Szeged Ősz utca elején lévő tornaszoba. Érdeklődni lehet: 20/520-7526

Egy kis alapozó anatómia Kacsintás

Az izom nyugalmi állapotban hosszú. Ha pedig terheljük, összehúzódik. Így adja le az energiát. A legegyszerűbben az izom munkáját a felkarunkon, a musculus biceps brachii - közismertebb nevén bicepsz, muszkli, avatottaknak: kétfejű karizom - megfeszítésével tanulmányozhatjuk. Ne légy rest, le a pulcsival, gyűrd fel a póló ujját, és feszítsd be! Nekem sincs ötvenes karom, most úgyse látja senki, szóval hajrá! Látod?

Az öklöd a vállad felé néz. Most fordítsd az öklöd kifelé, a lábad felé! Nézd az izmot. Látod? Meghosszabbodik, megnyúlik. "Alaphelyzetbe" áll. Ellazul.

Ugyanez az összehúzó-alaphelyzetbe álló munka zajlik az izmaidban futás, és minden más erőkifejtés közben. Különböző mértékben és módon. Függően attól, hogy épp lassan futsz, vagy gyorsan, pronáló, vagy szupináló bokával, előre, vagy hátra dőlő testtartással, stb. falod a kilométereket.

Ennek megfelelően különböző testrészeiden jelentkezik - megterheléstől függően - a fáradtság.

A fáradtság jó. Ez a szervezet védekező mechanizmusa, amely a túlélést segíti. Szabályozza a megterhelést, védi az izomzatot, csontozatot, szívet, ér- és nyirokrendszert. Megakadályozza, hogy kinyírd magad.

Az izomzat ugyanis ha terheled, egyre kevésbé képes a megnyúlt, nyugalmi állapotot elérni, egyre inkább az összehúzott állapotban marad. Ezt érzed is a teljesítmény csökkenésén. Hiába igyekszel egyre jobban, hogy gyorsabban, vagy hosszabban fuss, ha nem gondozod az izomzatod, abból minimum sérülés, teljesítmény-csökkenés lesz.

Az izomzat ugyanis ezen az "úton", a nyugalmi, hosszú, megnyúlt állapotból a rövid állapotba "merevedés" közben adja le az energiát. Mint a karizom példáján láthattad. Ha az út rövidül - egyszerű fizika - rövidebb az energialeadás útja is... Mint amikor a kalapáccsal szöget versz be: minél inkább a kalapács fejéhez közel fogod a nyelét, annál kisebb az ütésed ereje.

Miért fáj? Üvöltés

Az izom egyébként alapvetően nem nagyon fáj. Amit izomlázként megélsz, és fájdalmas, az a tejsav (legújabb elméletek szerint az izomrostban létrejövő mikroszakadások) által okozott fájdalom, de az hamar elmúlik - néhány nap -, és nincs semmilyen káros, a mozgást gátló élettani hatása. "Csak" kellemetlen.

A bemerevedett izomtól az izület, vagy a csonthártya fáj.

Az izom - ahogy kicsit feljebb is írtam - "normál" állapotában, amikor laza, és bevetésre kész, akkor hosszú. Amikor fáradt, akkor berövidül, nem tud laza és hosszú lenni.

 

Izomtapadások a csípőn és környékén.Izomtapadások a csípőn és környékén látható a képen

Az izom a csontokra tapad. Mindenhol máshogy, de az közös, hogy a csonthártyát, néha az inszalagot, inszalagtokot érintő a tapadási pont. Ezt a tapadási pontot húzza, cibálja a nap huszonnégy órájában a pihenésre képtelen, összehúzódott izom.

 

Izomtapadások a gerincen. A gerincsérv az elhanyagolt izmok húzása miatt alakul ki. Az izmok elmozdítják a csigolyákatIzomtapadások a gerincen látható a képen

A gerincsérv az elhanyagolt izmok húzása miatt alakul ki. Az izmok elmozdítják a csigolyákat

És ez mondjuk egy belső combizom esetén akár többszáz kilogrammos erő is lehet. Amit a térdkalács külső oldalsó tartószalagjának kell elviselnie. Mert közös a tapadási pont. Tehát a belső combizom feszülése következtében "kikapcsol" a felső (külső) térdszalag, és jön a térdfájdalom. Semmi, de semmi köze a térdhez ennek a fájdalomnak - tipikusan a térdkalács külső alsó oldalán jelentkező tompán, de határozottan szúró fájdalom -, és a megfelelő nyújtás hatására nyom nélkül elmúlik. Két nap alatt. Anélkül, hogy a térdemmel bármit is tettem volna, és természetesen folyamatos edzés mellett.

Minden mindennel összefügg. A rendszer egy egészet alkot. Ha az egyik elem sérül, az hatással van a többire. A térdfájdalom rendszerint egy elhanyagolt izom következménye.Minden mindennel összefügg.

A rendszer egy egészet alkot. Ha az egyik elem sérül, az hatással van a többire. A térdfájdalom rendszerint egy elhanyagolt izom következménye.

Az izom megrövidülése - mereven maradása - tehát számtalan fájdalomért, sérülésért lehet felelős.

Egyik gyakori sérülés még a sípcsonton - pontosabban annak belső élén - kialakuló csonthártyagyulladás. Ez egy - az első időkben - mozgás hatására jelentkező intenzív, éles fájdalom, ami a láb "odaverődésekor" (járáskor, kocogáskor) lüktet bele élesebben a sipcsontba, és nyomásra elviselhetetlenné fokozódik. Ha elhanyagoljuk, akkor akár éjjel-nappal képes - és nagyon csúnyán képes - fájni.

 

Fáradásos törést szenvedett sipcsont

Fáradásos törést szenvedett sipcsont látható a képen

Ennek megoldása részint a külső vádli - a csonthártya-gyulladás túloldalán, a sípcsont külső ívén futó izom - hengerezése, másrészt a vádli megerősödése... Mert ilyenkor az zajlik, hogy a sipcsonton több ponton is tapadó vádli húzza a hártyát, ami értelemszerűen begyullad, miközben tépődik le a csontról. Végső elkeseredésében a csont el is törik/reped a gigászi megterhelés következtében

És - természetesen - ilyenkor sem a csonttal, vagy a csonthártyával van a baj: a berövidült, bemerevedett izom az, amely a tapadási ponttól elvárható szakítószilárdság többszörösére rúgó erővel tépi a nap huszonnégy órájában a szalagot, int, hártyát, ízületi tokot. Persze ilyenkor már nem elég - de szintén szükséges - a nyújtás. A gyulladt részt a gyulladásra szokásos módon kezelni kell - például én algopyrinnel szoktam, ha ilyenem van -, és tehermentesíteni kell. Le kell venni róla a berövidült izom húzó hatását.

Mindez megelőzhető!

Intenzív mozgást követő fél órán belül egy alapos nyújtás kötelezően ajánlott.

Néhány javaslat a netről. Én speciel ezek közül csak az ötöst haszálom, azt sem pont így, de mindegyik nagyon jó, nagyon hasznos.

 

Hengerezz!

unnamed-1.jpg

A nyújtás mellett nagyon fontos a hengerezés is.

Pilates, vagy SMR-henger néven hozzáférhető az az eszköz, amely az izomhártyára és az izmokra együttesen hat. Nem, nem úszható meg vele a nyújtás, annak hatását segíti, erősíti. És szükséges is, nem hagyható ki.

Az izmaink ugyanis nem csak úgy magukban leffegnek a bőr és a csont között, hanem szépen, esztétikusan, izomcsoportonként be vannak csomagolva egy hártyába. Ezek a hártyák viszont ha berövidül az izom, akkor hajlamosak összeragadni, ezáltal a funkciójában amúgyis korlátozott izommunkát tovább blokkolni. Sőt! Össze is képesek csavarni úgy az izmot, hogy abból gyulladás, szakadás tud következni.  

Íme az izomzatot körülvevő izomhártya. Ha ezek összeragadnak - és még jól meg is tekerednek -, az egész izom egy fájdalomtól lüktető időzített bombává válik, ami csak arra vár, hogy szakítson, törjön, vagy maga is szakadjon.

Íme az izomzatot körülvevő izomhártya.

Ha ezek összeragadnak - és még jól meg is tekerednek -, az egész izom egy fájdalomtól lüktető időzített bombává válik, ami csak arra vár, hogy szakítson, törjön, vagy maga is szakadjon. Arra is képesek, hogy rátapadnak a csontra - csonthártyára -, aztán a világ minden fájdalma, amíg onnan szépen leevickélnek. Mert maguktól csak nagyon hosszú idő után - ha egyáltalán - szóval általában "manuálterápia", tehát valami százhúsz kilós tisztességes sportmasszőr, és a fájdalomtól csorduló patakkönny árán...

No ezt lehet megelőzni a megfelelő henger használatával.

A hengerezésről, annak technikáiról szintén számtalan YouTube-videó kering a neten. Mindenki találja meg a magáét, de itt is érvényes az aranyszabály: a legjobban egy mozgásterapeuta tudja megmondani, hogy használd, és midet, hogyan hengerezd.

Ne juss el odáig, hogy fájjon!

A lényeg, hogy tartsd lazán az izomzatod, mert úgy maradsz csak egészséges!

Az emberi test egy összetett rendszer, ha valahol valamilyen diszfunkció alakul ki, az szétterjed, a hatásai egészen máshol jelentkeznek, mint ahol a baj gyökere van. Ha nem, vagy alig nyújtasz, és valahol valami fájdalom keletkezik a testedben, soha ne elégedj meg azzal, hogy helyben kezeled a tünetet! Izgalmas, és hosszadalmas - ráadásul különösen eleinte a tévedés magas kockázatával járó - nyomozómunka ráakadni a bűnös - a bajt okozó - izomra, de szükséges. Minden más csak elfedi, de nem megoldja a bajt. Addig, amíg az azt okozó izmot nem hozod újra használható állapotba, újra és újra le fogsz sérülni.

De ha már fáj, akkor se az orvos ugorjon be elsőnek

Velem is elő-előfordul, hogy ha egyszercsak elkezd fájni a térdem, vagy a bokám, megijedek, hogy baj van az izületeimmel. Szerencsére én már sok-sok csalódással a hátam mögött nem az orvosnál keresem ilyenkor a gyógyulást.

Nyilvánvaló, hogy egy törés, vagy szakadás esetén irány az orvos - persze először ultrahang, MR-vizsgálat -, de ha nem ennyire súlyos a helyzet, akkor - ismétlem magam - első a nyomozati tevékenység: mi ránthatja be a bokát/térdet/csípőt? Az esetek döntő többségében a nyújtás, lazítás segít.

A csodakrémek max. placebónak jók. Az izomlazítók - lóbalzsam és társai -, a reumakrémek, stb. hatása egy tisztességesen elvégzett nyújtógyakorlat, vagy hengerezés 5-10%-nak (sem) felelnek meg.

A sportoló életében a tornán kívül a regeneráció, nyújtás, az izmok karbantartása legalább annyi figyelmet és időt kell hogy kapjon, mint maga a edzés!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 51
Tegnapi: 66
Heti: 51
Havi: 849
Össz.: 44 628

Látogatottság növelés
Oldal: Nyújtás fontossága
KRISZTATORNA - NŐI RETRO MOZGÁS ÉS- TORNASZOBA SZEGEDEN - © 2008 - 2019 - aerobicszeged.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: torna 50 felett nőknek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »